JULIA CICHACZEWSKA - GABOR

Jestem absolwentką kierunku psychodietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Humanistycznospołecznym, dyplomowanym trenerem personalnym z międzynarodową licencją trenerską IFBB COACH CARD, dyplomowanym instruktorem rekreacji...

ZOBACZ WIĘCEJ

CHOROBY AUTOIMMUNIZACYJNE (PATOGENEZA I DIETOTERAPIA)

    Choroby autoimmunizacyjne (np. najczęściej spotykane autoimmunologiczne zapalenie tarczycy – Hashimoto) wraz z innymi chorobami cywilizacyjnymi, jak zaburzenia gospodarki glikemicznej (insulinooporność, reaktywna hipoglikemia, cukrzyca typu II), choroby układu pokarmowego (niedobór lub nadmiar kwasu solnego, niedobór enzymów trawiennych, zespół jelita nieszczelnego, SIBO, dysbioza), otyłość są epidemia XXI wieku. Każda z tych chorób często współistnieje ze sobą oraz nasilając się nawzajem powoduję dużo stanów zapalnych na poziomie organizmu. W takich sytuacjach błędne koło się zamyka, iż chroniczne stany zapalne na poziomie organizmu, do których się przyczynia autoagresja, doprowadzają do zaburzeń gospodarki glikemicznej, a zaburzenia gospodarki glikemicznej do nadwagi, a nadwaga do chronicznych stanów zapalnych.


    Głównym założeniem webinaru jest pokazanie tego, jakie czynniki, oprócz genetycznych, są prowokatorami do rozwoju autoagresji oraz tego, że indywidualnie dostosowana dieta do osoby chorującej jest kluczowa w modelu medycyny funkcjonalnej. Pozornie zdrowe pokarmy, u osób z chorobami autoimmunizacyjnymi mogą wywoływać stany zapalne jelit oraz jako konsekwencja zespół nieszczelnego jelita powodując nasilenie rozwoju choroby. Nie istnieje jednej idealnej diety, która by mogła się sprawdzić w absolutnie każdym przypadku. Nie istnieje też jedno uniwersalne podejście w stosunku do każdej chorej osoby, ze względu na fakt, iż każda autoagresja przebiega w sposób odmienny – podobnie jeśli chodzi o czynniki, które wpływają na jej uaktywnienie.

    Zachęcam do obejrzenia webinaru: "CHOROBY AUTOIMMUNIZACYJNE (PATOGENEZA I DIETOTERAPIA)"by się dowiedzieć jak zmieniając sposób żywienia, dbając o zdrowie jelit, ograniczając kontakt z substancjami toksycznymi oraz innymi stresorami, możemy nie tylko zahamować chorobę, ale doprowadzić do jej remisji.

   Link do webinaru: http://zdrowsiw90dni.pl/produkt/choroby-autoimmnizacyjne-julia-cichaczewska-24-10-2016/

 

SPIS TREŚCI:

1. Hashimoto oraz inne choroby o podłożu autoimmunizacyjnym - epidemia XXI wieku;

2. Inne schorzenia oprócz Hashimoto wynikające z autoagresji;

3. Choroby autoimmunizacyjne lubią chodzić parami;

4. Jak to wygląda ze strony medycyny klinicznej:
- Objawy;
- Diagnostyka;
- "Leczenie".

5. Czynniki potencjalnie wpływające na aktywację autoimmunizacji:
- Czynniki genetyczne;
- Nierównowaga układu odpornościowego;
- Nierównowaga hormonalna;
- Zaburzenia pracy układu pokarmowego ("cieknące jelita", SIBO, dysbioza, niedobór kwasu solnego i enzymów trawiennych);
- Mimikra molekularna (infekcję, zakażenia, pasożyty);
- Chroniczny stres.

6. Czynniki żywieniowe potencjalnie wpływające na aktywację autoimmunizacji:
- Niedobór składników odżywczych w pożywieniu;
- Substancję antyodżywcze i prozapalne w pożywieniu promujące dysbiozę jelitową i "cieknące jelita".

7. Dietoterapia w chorobach autoimmunizacyjnych:
- Protokół autoimmunologiczy?:
- Dieta eliminacyjno-rotacyjna na podstawie wyników testów nietolerancji pokarmowych?'

8. Moje podsumowanie i wnioski

 

 

 

 

Wybierz artykuł:

CHOROBY AUTOIMMUNIZACYJNE

PRZYCZYNY POWSTANIA CHOROBY AUTOIMMUNIZACYJNEJ Cz.1

PRZYCZYNY POWSTANIA CHOROBY AUTOIMMUNIZACYJNEJ Cz.2

MASZ PYTANIA?